Plimbările doamnei Jacobs

Ultimii ani au impus în conștiința noastră, prin diferite campanii de marketing, îmbrăcate frumos în acțiuni de awarness-raising, soluții umanizate la problemele societății moderne: fie că e Ora Pământului, Săptămâna Mobilității Urbane sau Capitala Verde/Frunza Verde a Europei – fiecare ne dă sentimentul că noi suntem cei care facem diferența.

O noua provocare pare să cuprindă continentul european, o campanie care a cucerit rapid America: Jane`s Walk. Idea e simplă: în primul week-end al lunii mai – anul acesta se potrivește a fi în 4-5-6 mai – cei care doresc pot iniția plimbări în care participanții spun/ascultă povești despre cartierul lor. Povești pierdute, povești uitate, povești neștiute – împărtășite prietenilor sau necunoscuților, cu scopul de a ne cunoaște mai bine cartierul în care locuim. Despre arhitectură, patrimoniu, cultură sau istorie.

Jane_Jacobs
Jane Jacobs

„Orașele au capacitatea de a oferi câte ceva pentru toată lumea, numai pentru că și numai atunci când sunt create de toată lumea”. – Jane Jacobs, Moartea și viața marilor orașe americane

Inițiativa a început în 2007, în America de Nord, la un an după moartea lui Jane Jacobs (1916-2006), jurnalist, urbanist și activist ale cărei scrieri au susținut o abordare comunitară în edificarea orașelor. Cu toate că nu a avut nicio pregătire formală de urbanist, totuși tratatul din 1961, Moartea și viața marilor orașe americane/The Death and Life of Great American Cities a prezentat idei inovatoare despre modul în care funcționează, evoluează și eșuează orașele, care astăzi inspiră generațiile de arhitecți, urbaniști, activiști.

O scurtă privire aruncată site-ului https://janeswalk.org ne arată succesul de care se bucură inițiativa: sute de orașe din întreaga lume se întâlnesc în primul week-end din mai la Jane’s Walk. Ba mai mult, au fost publicate și ghiduri despre cum se organizează Jane’s Walk.

Din România, până acum, doar Constanța a organizat plimbările, dar timp mai este pentru ca și alte orașe să se înscrie. Organizator poate fi oricine, pentru că Jane’s Walk este o mișcare condusă de cetățeni. Îi încurajează pe oameni să împărtășească povești despre cartierele lor, să descopere aspecte nevăzute ale comunităților lor și să folosească mersul pe jos ca o modalitate de a se întâlni cu vecinii lor.

 

 

Lasă un comentariu